Lijevi izbornik

Državno sudbeno vijeće

Ulica grada Vukovara 49
10 000 Zagreb

OIB: 66951444283

Ured predsjednika

tel: 01/6040-940
Tajnik
tel: 01/6040-934

tel: 01/6040-925
      01/6040-942
      01/6040-827
Računovodstvo
tel: 01/6040-935

fax: 01/6040-905

e-mail: dsv@pravosudje.hr

e-mail: pisarnica@dsv.pravosudje.hr


Right menu

Zadnje vijesti

150. sjednica Državnog sudbenog vijeća

150. sjednica Državnog sudbenog vijeća održat će se u petak, 22. veljače 2019., s početkom u 9,00 sati, u dvorani Državnog sudbenog vijeća, u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 49/IV.

149. sjednica Državnog sudbenog vijeća

149. sjednica Državnog sudbenog vijeća održat će se u četvrtak, 21. veljače 2019., s početkom u 9,00 sati, u dvorani Državnog sudbenog vijeća, u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 49/IV.

Priopćenje za javnost

 

Obavještavamo da je povodom članka objavljenog u „Jutarnjem listu“ od 14. veljače 2019. pod naslovom „DSV u tehničkom mandatu imenuje suce, a ne smije“, autorice Slavice Lukić, predsjednik Državnog sudbenog vijeća Željko Šarić, na temelju članka 40. stavak 1. Zakona o medijima, uputio glavnom uredniku Jutarnjeg lista zahtjev za objavom ispravka objavljene informacije slijedećeg sadržaja:

Termini razgovora s kandidatima za suce Županijskog suda u Bjelovaru

 

Razgovori s kandidatima za suce Županijskog suda u Bjelovaru (oglas objavljen u „Narodnim novinama“ broj 54/18) održat će se u petak, 22. veljače 2019., u prostorijama DSV-a, Ulica grada Vukovara 49/4, Zagreb.

Termini razgovora s kandidatima za suca Županijskog suda u Zadru

 

Razgovori s kandidatima za suca Županijskog suda u Zadru (oglas objavljen u „Narodnim novinama“ broj 54/18) održat će se u četvrtak 21. veljače 2019., u prostorijama DSV-a, Ulica grada Vukovara 49/4, Zagreb.


PRIOPĆENJE

 

U dnevnim novinama „Jutarnji list“ od 15. lipnja 2018. objavljen je intervju s predsjednikom Vrhovnog suda Republike Hrvatske gospodinom Đurom Sessom.

Predsjednik Vrhovnog suda RH uključio se u masovnu praksu kritiziranja DSV izjavivši u „Jutarnjem listu“ „da su neki od sudaca podlegli određenim utjecajima koji nisu primjereni za suce uopće“ te da „ovaj DSV neće imati slavnu stranicu“ u pravosudnoj povijesti.

 

Prije svega treba imati u vidu da je DSV neovisno i samostalno tijelo te da VSRH, kao ni predsjednik toga suda, nemaju nikakve hijerarhijske ili nadzorne ovlasti prema DSV u koje bi se izjava predsjednika VSRH mogla uklopiti.

 

Međutim, kao i svaki građanin i predsjednik VSRH ima pravo javno iznijeti svoje mišljenje o bilo čemu, na način koji on odabere, ali poželjno je da dužnosnik istupa na način kojim neće uzrokovati nepotrebne antagonizme, ili, alternativno, na način koji vodi rješenju problema do kraja.

 

Nejasno adresirajući svoje radikalne optužbe, ne navodeći imena, predsjednik Sessa je bacio sumnju na sve članove Vijeća, a onima koje ima u vidu uskratio mogućnost konkretnog odgovora jer nisu konkretno prozvani. Izostavljanje imena navodno kompromitiranih predsjednik VSRH objašnjava time da oni koji prate rad DSV znaju o čemu on govori.

 

Međutim, ako nema smisla iznositi imena kompromitiranih jer za njih upućeni znaju, onda nema smisla govoriti niti o negativnim pojavama jer i za njih upućeni znaju.

 

Ipak, intervju s predsjednikom VSRH nije namijenjen upućenima jer oni i bez čitanja intervjua s predsjednikom VSRH znaju za probleme sudstva i probleme u djelovanju DSV.

 

Intervju je nešto što je objavljeno u novinama, masovnom mediju, upućen je širokom krugu čitatelja, dakle, uglavnom osobama bez posebnog znanja o djelovanju DSV i problemima sudstva, pa ako se neki problem u članku ili intervjuu otvara treba ga artikulirati na jasan i transparentan način bez enigmatičnosti koja uzrokuje konfuziju. Zbog toga je i predsjednik VSRH, ako se već prihvatio kritiziranja, trebao posao obaviti do kraja i iznijeti imena i prezimena navodno kompromitiranih članova DSV, i konkretne razloge za takve optužbe.

 

Predsjednik VSRH rekao je i to da „ovaj DSV neće imati slavnu stranicu u pravosudnoj povijesti“. Što se tiče toga moramo reći da DSV po prirodi svog djelovanja nije nikakav subjekt koji bi mogao ili trebao stjecati slavu i tvrdim da DSV-u niti u jednom dosadašnjem sastavu nije uspjelo o sebi ispisati „slavnu stranicu“. To uključuje i DSV u kojem je član Vijeća bio i sudac Đuro Sessa, u vremenu kada je bilo legalno i normalno za suce viših sudova imenovati suce koji su u vrijeme svog imenovanja na više sudove od strane DSV bili članovi tog tijela.

 

Bez namjere da osporavam postojanje nedostataka u radu DSV nadam se da nepoštivanje DSV i njegovih članova koje je ovom prilikom pokazao predsjednik VSRH nema za cilj njegov pokušaj da za sebe izgradi temelj s kojeg bi u budućnosti autoritarno surađivao s Državnim sudbenim vijećem.

 

Predsjednik

Državnog sudbenog vijeća

 

Željko Šarić