DRŽAVNO SUDBENO VIJEĆE / Novosti / PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Right menu

Zadnje vijesti

121. sjednica Državnog sudbenog vijeća

121. sjednica Državnog sudbenog vijeća održat će se u četvrtak 17. svibnja 2018., s početkom u 9,00 sati, u dvorani Državnog sudbenog vijeća, u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 49/IV.

Svečana prisega

Svečana prisega novoimenovanih sutkinja Županijskog suda u Osijeku održat će se u četvrtak, 17. svibnja 2018., u 11,30 sati, u dvorani Državnog sudbenog vijeća, Zagreb, Ulica grada Vukovara 49/IV.

Termin razgovora s kandidatima za predsjednika Županijskog suda u Splitu

Razgovor s kandidatima za predsjednika Županijskog suda u Splitu održat će se u četvrtak, 17. svibnja 2018., u prostorijama Državnog sudbenog vijeća, u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 49/IV.

119. sjednica Državnog sudbenog vijeća

119. sjednica Državnog sudbenog vijeća održat će se u petak 11. svibnja 2018., s početkom u 9,00 sati, u dvorani Državnog sudbenog vijeća, u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 49/IV

118. sjednica Državnog sudbenog vijeća

118. sjednica Državnog sudbenog vijeća održat će se u četvrtak 10. svibnja 2018., s početkom u 10,00 sati, u dvorani Državnog sudbenog vijeća, u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 49/IV.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Državno sudbeno vijeće je nakon svečane prisege novoimenovanih sudaca upitano o poštivanju zakonske procedure imenovanja sudaca, a povodom izjave zastupnika Hrvatskog sabora Dragutina Lesara te daje sljedeće priopćenje

Odredbom čl. 123. st. 2. Ustava Republike Hrvatske (»Narodne novine« br. 56/90, 135/97, 8/98 – pročišćeni tekst, 113/2000, 124/2000 – pročišćeni tekst, 28/2001, 41/2001 – pročišćeni tekst, 55/2001 – ispravak) bilo je propisano: “Državno sudbeno vijeće u postupku imenovanja i razrješenja sudaca dužno je pribaviti mišljenje nadležnog odbora Hrvatskoga sabora.

Promjenom Ustava Republike Hrvatske (“Narodne novine” broj 76/2010), u odredbi čl. 23., u cijelosti je izmijenjena dotadašnja odredba čl. 123. Ustava Republike Hrvatske.

Time je potpuno stavljena izvan snage odredba koja je propisivala obvezu Državnog sudbenog vijeća da u postupku imenovanja i razrješenja sudaca pribavi mišljenje nadležnog odbora Hrvatskoga sabora.

Državno sudbeno vijeće imenovalo je suce koji su se javili na natječaje objavljene u mjesecu travnju, srpnju i rujnu 2010. godine, a sjednice Državnog sudbenog vijeća na kojoj su donesene odluke o imenovanju održane su u mjesecu studenom i prosincu 2010. godine i siječnju 2011. godine, dakle, u vrijeme kada su već bile na snazi odredbe Promjena Ustava Republike Hrvatske (“Narodne novine” broj 76/2010).

Dakle, uvažavajući činjenicu da se Ustav Republike Hrvatske primjenjivao neposredno i prilikom izbora sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske, kao i prilikom donošenja Državnog proračuna te da Zakon o Državnom sudbenom vijeću iz listopada 2010. godine (''Narodne novine'' broj 116/2010) ne nalaže Državnom sudbenom vijeću pribavljanje mišljenja nadležnog odbora Hrvatskog sabora, a sjednice Državnog sudbenog vijeća na kojima su imenovani kandidati održane su ne samo nakon stupanja na snagu novog Ustava Republike Hrvatske nego i nakon stupanja na snagu novog Zakona o Državnom sudbenom vijeću, to Državno sudbeno vijeće smatra potpuno promašenim prigovore o nepoštivanju zakonske procedure.

U svim postupcima imenovanja sudaca, Državno sudbeno vijeće primjenjivalo je Ustav Republike Hrvatske pa dakle i odredbu kojom je stavljena izvan snage odredba o potrebi pribavljanja mišljenja nadležnog odbora Hrvatskog sabora.

PREDSJEDNIK DSV

Ivan Turudić